Ontdek de pracht en passie van klassieke/spaanse gitaren

Of je nu een beginnende gitarist bent die zijn eerste instrument wil kopen of een ervaren muzikant die op zoek is naar een upgrade, een klassieke/spaanse gitaar is een tijdloze keuze. Met zijn rijke klank en artistieke uitstraling brengt deze gitaarstijl een unieke sfeer in elke muzikale creatie. Hieronder vind je alles wat je moet weten over klassieke gitaren, van de kenmerken en voordelen tot de beste onderhoudstips.

 

Kenmerken van klassieke en Spaanse gitaren

 • Houtsoorten: Spaanse en klassieke gitaren worden vaak gebouwd met hoogwaardige houtsoorten zoals ceder, spar, mahonie en palissander. Deze houtsoorten dragen bij aan de warme en resonante klank van de gitaren.
 • Bodytype: Klassieke en Spaanse gitaren hebben meestal een bredere body in vergelijking met andere akoestische gitaren. Dit draagt bij aan een voller geluid en zorgt voor meer ruimte tussen de snaren, wat het spelen comfortabeler maakt.
 • Snaren: Deze gitaren worden traditioneel bespannen met nylon snaren. Nylon snaren voelen zachter aan dan stalen snaren en bieden een warmer geluid, perfect voor het spelen van klassieke muziek, flamenco of andere stijlen die kenmerkend zijn voor klassieke en Spaanse gitaren.
 • Esthetiek: Klassieke en Spaanse gitaren hebben vaak een elegante uitstraling, met prachtige details zoals rozetten, inlegwerk en decoratieve koppen. Het zijn instrumenten die naast hun muzikale kwaliteiten ook visueel indrukwekkend zijn.

Voordelen van klassieke en Spaanse gitaren

 • Warme klank: Dankzij de gebruikte houtsoorten en nylon snaren hebben klassieke en Spaanse gitaren een warme en expressieve klank. Ze produceren rijke harmonieën en zijn ideaal voor het spelen van delicate melodieën.
 • Geschikt voor verschillende muziekstijlen: Hoewel klassieke muziek het meest geassocieerd wordt met deze gitaren, kunnen klassieke en Spaanse gitaren ook gebruikt worden in andere genres zoals flamenco, bossanova en jazz.
 • Comfortabel speelgevoel: De bredere body en de zachtere nylon snaren zorgen voor een comfortabele speelervaring, vooral voor beginners of gitaristen met gevoelige vingers.
 • Artistieke uitstraling: Klassieke en Spaanse gitaren zijn vaak prachtig vormgegeven en dienen als visuele pronkstukken. Ze kunnen een inspiratiebron zijn tijdens het spelen en zijn een bron van trots voor de eigenaar.

Onderhoudstips voor klassieke en Spaanse gitaren

 • Opslag: Bewaar je klassieke of Spaanse gitaar op een plaats met een stabiele temperatuur en luchtvochtigheid om schade aan het hout te voorkomen. Gebruik indien nodig een luchtbevochtiger in droge omgevingen.
 • Reiniging: Veeg regelmatig stof en vingerafdrukken weg met een zachte doek. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen die het hout kunnen beschadigen.
 • Snaren vervangen: Vervang je snaren regelmatig om een optimale klank en speelbaarheid te behouden. Kies snaren die geschikt zijn voor klassieke of Spaanse gitaren.
 • Stemmen: Stem je gitaar regelmatig om ervoor te zorgen dat je altijd speelt in de juiste toonhoogte. Gebruik een betrouwbare stemapparaat of stem je gitaar met behulp van een referentietoon.

Vergelijk jouw klassieke of Spaanse gitaar

Ben je klaar om je muzikale reis te beginnen of uit te breiden met een klassieke of Spaanse gitaar? Bij Snaar-instrumentenkopen.nl hebben we een uitgebreid assortiment klassieke en Spaanse gitaren die geschikt zijn voor beginners en professionals. Ontdek de pracht en passie van deze bijzondere instrumenten en vind jouw perfecte match. Neem vandaag nog contact met ons op of bezoek onze website voor deskundig advies en een onvergetelijke winkelervaring.