(Elektrische) gitaar stemmen

Als je net begint met gitaarspelen kan het stemmen van een gitaar misschien een beetje overweldigend lijken. Maar het is essentieel om je gitaar in tune te houden voor een goede klank en om te voorkomen dat je andere muzikanten belemmert.

Het stemmen van een (elektrische) gitaar kan op verschillende manieren worden gedaan, maar de meest voorkomende methode is door het gebruik van een stemapparaat. Een stemapparaat kan worden geïnstalleerd op de gitaar zelf of kan worden gebruikt als een apart apparaat. Het apparaat detecteert de toonhoogte van de gespeelde snaar en geeft aan of deze te hoog of te laag is. Het is vervolgens een kwestie van het bijstellen van de snaar totdat deze de juiste toonhoogte bereikt.

Naast de standaard stemming zijn er tal van andere stemmingen die je kunt uitproberen. Deze kunnen handig zijn als je een specifiek geluid wilt creëren, bijvoorbeeld in bepaalde muziekgenres zoals blues of country. De Drop D stemming is bijvoorbeeld populair in rockmuziek en geeft je de mogelijkheid om eenvoudig powerchords te spelen.

Een andere populaire stemming is de Open D stemming, die wordt gebruikt door veel slide-gitaristen. Dit is een open stemming, wat betekent dat je een volledig akkoord kunt spelen zonder enige vingers op de fretten te gebruiken.

Als je een beginner bent, raad ik je aan om eerst de standaard stemming onder de knie te krijgen voordat je andere stemmingen uitprobeert. Maar als je eenmaal vertrouwd bent met het stemmen van een gitaar en de verschillende stemmingen, kun je experimenteren en nieuwe klanken ontdekken.

Gitaar stemmingen

bekijk hier verschillende stemmingen voor de gitaar. De gitaar stemmingen zijn van boven naar beneden of van dik naar dunnen gitaar stanern weergegeven. 

standaard stemming (standerd tuning)

E – a – d – g – b – e
Een simpel ezelsbruggetje voor de standaard gitaar stemming: Een aap die geen bananen eet.

Drop D stemming

D – a – d – g – b – e
Bij deze gitaarstemming hoef je alleen de dikke E snaar een hele noot omlaag te spannen.

Open D mineur

D – a – d – f – a – d
Met deze gitaarstemming kun je het gitaarakkoord D mineur spelen zonder een van de snaren in te hoeven drukken.

G stemming

D – b – g – d – g – d
Deze stemming geeft je de mogelijkheid om een G akkoord te spelen zonder een snaar in te hoeven drukken. Ook wel G majeur stemming.
Ook piano leren spelen?
Bekijk hier veel voorkomende piano akkoorden. Vleugelkopen.nl is een piano webshop voor vleugels en piano’s.

Open D majeur stemming

D – a – d – f# – a – d
Deze gitaarstemming geeft je de mogelijkheid om een gitaarakkoord te spelen zonder dat je een van de gitaar snaren hoeft in te drukken. Je krijgt bij deze gitaar stemming een D majeur akkoord.

Tot slot, als je ook interesse hebt om piano te leren spelen, is het handig om te weten welke piano akkoorden veel voorkomen. Je kunt deze vinden op websites zoals Vleugelkopen.nl, een piano webshop waar je ook piano’s en vleugels kunt kopen. Veel succes met het stemmen van je gitaar en het leren van nieuwe muziek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *